Vilvoordse raad voor internationale solidariteit

De Vilvoordse raad voor internationale solidariteit (VRIS) is een advies- en overlegorgaan dat bevoegd is om adviezen uit te brengen en voorstellen te doen over ieder onderwerp dat betrekking heeft op het solidariteitsbeleid van de stad Vilvoorde.

De VRIS stimuleert en voedt de aandacht voor internationale solidariteit binnen het college van burgemeester en schepenen en bevordert de samenwerking tussen organisaties en individuen, begaan met internationale solidariteit in Vilvoorde, met het oog op de verfijning van het stedelijk beleid en de verbreding van het maatschappelijk draagvlak.

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de VRIS om advies over de besteding van het budget bestemd voor projecten in het globale Zuiden en voor informatieve en educatieve activiteiten die te maken hebben met globale thema’s zoals noodhulp, stedenbanden en vluchtelingen.

De VRIS bespreekt alle subsidiedossiers voor ontwikkelingssamenwerking en geeft hierover advies aan het college van burgemeester en schepenen. Er kunnen subsidies aangevraagd worden voor de basiswerking van verenigingen en voor sensibiliserings- en Zuidprojecten.

Taakstelling

  • het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad adviseren over alle aangelegenheden betreffende het beleid voor ontwikkelingssamenwerking;
  • overleg tussen de verschillende belanghebbenden bevorderen;
  • zelf activiteiten organiseren in het belang van het beleidsdomein;
  • bijdragen tot de uitvoering van het beleidsdomein.

Het secretariaat van de VRIS wordt verzorgd door de dienst Gelijke Kansen.

Samenstelling

Kunnen stemgerechtigd lid zijn van de VRIS

  • alle private en publieke organisaties, verenigingen en instellingen die een actieve werking op vlak van ontwikkelingssamenwerking kunnen aantonen binnen het grondgebied van Vilvoorde en waarvan de maatschappelijke zetel in Vilvoorde gelegen is;
  • particuliere leden.

Het aantal individuele stemgerechtigden mag niet meer dan 2/3 van het totaal aantal stemgerechtigde leden zijn.

Kunnen niet-stemgerechtigd lid zijn van de VRIS:

  • de bevoegde schepen;
  • ambtenaren die door het college zijn aangeduid om de adviesraad te ondersteunen;
  • deskundigen die op initiatief van de adviesraad door de adviesraad kunnen uitgenodigd worden.

Gemeenteraadsleden kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de VRIS. Elk lid verklaart zich akkoord met de statuten en onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Vilvoorde is een superdiverse stad en die superdiversiteit zou zich, nog meer dan vroeger, ook in de VRIS moeten weerspiegelen. De VRIS staat open voor organisaties en burgers uit onze stad, voor mannen en vrouwen, jongeren en mensen met levenservaring, mensen met of zonder beperking.

Oproep!

We roepen alle geïnteresseerde burgers en organisaties op om zich kandidaat te stellen als lid of zelfs als bestuurslid van de VRIS. Kandidaat stellen kan via info@vilvoorde.be.