Herdenking 80 jaar bevrijding Vilvoorde op 7 en 8 september

Gepubliceerd op woensdag 4 september 2024 14.30 u.
Begin september 1944, op het einde van de Tweede Wereldoorlog, vond de bevrijding van Vilvoorde door de Engelse troepen plaats. Om dit moment te herdenken vinden er in samenwerking met de Koninklijke Nationale Maatschappij van Gewezen Soldaten (K.N.M.G.S.) verschillende activiteiten plaats.

Inhuldiging struikelstenen

Zaterdag om 14 uur vertrekt een gegidste wandeling aan het stadhuis met inhuldiging van twee struikelstenen. Dit in aanwezigheid van Joseph Pearce, geboren in Vilvoorde en schrijver van de roman ‘Tussen Oder en Zenne’.

Stolpersteine, of struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Deming. De kunstenaar brengt in heel Europa deze gedenktekens aan in het trottoir voor huizen waar vroeger mensen woonden die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, of vermoord zijn of tot zelfmoord werden gedreven. Deze Stolpersteine herinneren onder anderen Joden, Sinti, Roma en politiek gevangene. Maar ook voor iedereen die de Holocaust overleefde.

Via het rijksarchief is er zekerheid dat twee mensen afkomstig uit Vilvoorde zijn omgekomen in de Holocaust. Namelijk Johanna Levi uit de Campionlei (Ferdinand) 16 en Nebenzahl Ryfka Regina destijds woonachtig in de d’Aubreméstraat 32. Deze namen zijn teruggevonden in het Jodenregister van Vilvoorde uit 1940, het ledenformulier bij de Jodenvereniging in België en de deportatielijst van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau in 1942. Voor de woningen, waar de slachtoffers in vrijheid woonden, worden de struikelstenen in het voetpad geplaatst.

“Het herdenken van de bevrijding en het plaatsen van struikelstenen is niet alleen een eerbetoon aan de slachtoffers van toen, maar ook een herinnering aan de gruwelijkheden die oorlog met zich meebrengt. Deze herdenkingsmomenten bieden ons de kans om stil te staan bij onze geschiedenis en om ervoor te zorgen dat dergelijke tragedies nooit meer plaatsvinden. Ik wil ook graag mijn dank uitspreken aan de vrijwilligers van de Koninklijke Nationale Maatschappij van Gewezen Soldaten voor hun inzet en het in leven houden van deze herinneringen.” aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

Aansluitend op deze plaatsing vindt er om 16 uur een gratis academische zitting plaats met Joris Spruyt, auteur van ‘ De Vilvoordse Bevrijding WO II’, in de feestzaal van het stadhuis, gevolgd door een receptie.

Op zondag 8 september is er om 11 uur onder de luifel van de Grote Markt een aperitiefconcert met Big Band Gretry & Midnight Blue Birds.