Keelveld

Een deel van het binnengebied tussen de Keelstraat, de Streekbaan en de Strombeeksesteenweg zal ingericht worden als toegankelijk groen. Een vraag die meermaals naar bovenkwam tijdens de participatiemomenten van het wijkcontract.

Vermits dit ook past binnen het verhaal van de open ruimtekamers in Koningslo van het Strategisch Project Groene Noordrand, kreeg stad Vilvoorde van de Vlaamse Regering Groene Rand subsidies toegekend, wat de mogelijkheden aanzienlijk verruimt.

Samen met de Regionale Landschappen Brabantse Kouters gaan we hier de komende jaren mee aan de slag.

Fasering

Op 6 en 7 december organiseerde stad Vilvoorde plantactiedagen voor de scholen en buurtbewoners. Een 300-tal enthousiaste vrijwilligers kwamen opdagen en plantten zo al meer dan 3.000 van de meer dan 11.000 bomen die het nieuw bos vorm gaan geven.

De plantacties werden gekoppeld aan sensibilisering en educatie met de hulp van het Jane Goodall Institute Belgium. Naast workshops in de scholen, voorzien zij bovendien dat er voor elke boom die geplant werd er zestig in Afrika geplant worden. Zo herstellen ze de leefomgeving van de chimpansees en voorzien ze meer groen voor lokale gemeenschappen ginds.

Het projectteam werkt in de loop van 2025 de 2de fase verder uit. Deze bestaat erin om spelnatuur te creëren in het noordelijk deel van het binnengebied, alsook de toegangspoorten naar de 4,5 hectare nieuwe toegankelijke natuur vorm te geven.

Archeologisch onderzoek

De Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om op het toekomstig natuurgebied een archeologisch onderzoek uit te voeren door middel van metaaldetectie. Het binnengebied tussen de Keelstraat, de Streekbaan en de Strombeeksesteenweg is immers eeuwen onbebouwd geweest, hetgeen de kans verhoogt dat er mogelijke archeologische resten bewaard zijn gebleven onder het loopvlak.

Begin januari werd het volledige terrein onderzocht en enkele interessante munten opgegraven, waaronder een munt met de afbeelding van Napoleon III uit 1855.

Er lagen eens een blikje en een muntje onder de grond… - Regionaal Landschap Brabantse Kouters.