KanaalPark

KanaalPark is een baanbrekend stadsvernieuwingsproject dat Vilvoorde twintig jaar geleden op de kaart zette en de kiem legde voor verdere ontwikkelingen. Het KanaalPark is getransformeerd tot een groen park met moderne appartementen die zich naar het water richten, waardoor een nieuw levendig stadsdeel is ontstaan. 

Centraal staat het Tuchthuis dat sinds de transformatie in 2011 onderdak biedt aan bedrijven en dienstverlening. Het hotel the Lodge in het Tuchthuis is een geliefde plek voor bedrijven uit de ruime regio om hun personeel en klanten te laten verblijven. De Bouwunie, NEDAP, brasserie Canal, media- en reclamebedrijf Clear Channel, Sibelgas, Fluvius en productiehuis Fremantle Media zijn vaste waarden op de site.

KanaalPark de motor is geweest van het grotere ‘Plan De Geyter’ in 2006 voor de hele 'Vilvoorde Watersite'. De ontwikkeling van KanaalPark was de aanzet voor de huidige Vilvoordse stadsvernieuwing met bijvoorbeeld de ontwikkelingen in 4 Fonteinen en Broek, maar ook later in andere gebieden zoals bijvoorbeeld Asiat-site en weldra op de CAT-site.

Langs de Steenkaai is een sfeervolle wandel- en fietsboulevard ontstaan, met een aanmeersteiger voor boten en een centraal plein dat de gemeenschap verbindt. De sport- en spelmogelijkheden onder de Europabrug zijn een populaire ontmoetingsplaats geworden voor de jeugd, waardoor het gebied een dynamische energie uitstraalt. De graffitikunst die de pijlers siert, is een treffend voorbeeld van de harmonieuze samensmelting van cultuur en publieke ruimte.

Realisatie en financiering

De realisatie van het KanaalPark is het resultaat van een doeltreffende publiek-private samenwerking tussen stad Vilvoorde, De Vlaamse Waterweg NV en NV Watersteen Vilvoorde uit de groep ViRiX. Door middel van erfpachtovereenkomsten en financieringshuurovereenkomsten werd het project mogelijk gemaakt.

In 2003 werd het project erkend als stadsvernieuwingsproject door de Vlaamse regering, wat resulteerde in een subsidie van 2,6 miljoen euro in 2005. Deze subsidie werd ingezet voor de (toenmalige) herlokalisatie van stadsdiensten en de ontwikkeling van het openbaar domein.

Daarnaast kon de stad Vilvoorde voor de omgevingswerken onder de kanaalbrug rekenen op subsidies van de Europese Unie, waarbij het EFRO-programma 40% van de totale kosten, een bedrag van 1 miljoen euro, voor zijn rekening nam.

Daarmee is het verhaal niet af. Het eerste stadsontwikkelingsproject van Vilvoorde blijft evolueren. De stad bereidt de renovatie van de zuidelijke vleugel van het Tuchthuis voor. De voorziene verhuis van de brandweer biedt de komende jaren kansen voor een verdere vergroening en ontharding van de wijk. De toegankelijkheid en veiligheid voor fietsers wordt in 2024 verbeterd en de aanleg van de kadeboulevard en Steenkaai worden vervolledigd.