Hemelwater- en droogteplan

Het hemelwater- en droogteplan is een langetermijnvisie op hoe het watersysteem van stad Vilvoorde zou moeten evolueren. Er worden kansen voor regenwater benoemd en gelokaliseerd (o.a. voor ontharding, hergebruik en infiltratie), die stad Vilvoorde in staat stelt om bij toekomstige projecten terug te vallen op de aanbevelingen in dit plan.

We willen de waterhuishouding omvormen tot een klimaatrobuust en duurzaam systeem. Om die reden wordt niet enkel gekeken naar hoe water moet worden afgevoerd, maar ook naar infiltratie en hergebruik ervan, zowel op publiek als op privaat domein. Deze maatregelen moeten wateroverlast en droogte voorkomen, maar hebben ook een positief effect op de waterkwaliteit.

De klimaatverandering zorgt voor een verschuiving in neerslagpatronen. Voor Vlaanderen betekent dat meer regen in de winter, met als gevolg hogere waterstanden in beken en rivieren. In de zomer zal er minder neerslag vallen, waardoor de bodem verder verdroogt. De buien die zich dan voordoen, zullen intenser worden, wat we nu al beginnen te merken.

Twee factoren maken Vlaanderen extra kwetsbaar voor overstromingen:

  • De hoge bevolkingsdichtheid (470 inwoners per hectare), en resulterende hoge verhardingsgraad, waardoor de mogelijkheid tot infiltratie sterk beperkt wordt.
  • Het hoog percentage aan riolen die nog zowel afval- als regenwater transporteren. Deze leidingen kunnen onmogelijk het volume water slikken dat bij zeer hevige buien valt, waardoor het risico op wateroverlast toeneemt.

Het Vlaams Gewest moedigt daarom steden en gemeenten aan om werk te maken van een hemelwaterbeleid en vraagt dat ze bij hun ruimtelijke indeling rekening houden met meer regenwater en zwaardere piekbuien.

Met dit hemelwater- en droogteplan zal stad Vilvoorde de economische, maatschappelijke en ecologische kosten van het veranderende weerpatroon trachten in te dijken. Het plan brengt daarom de lokale knelpunten in kaart en stelt uitvoerbare ruimtelijke maatregelen voor om de toekomstige volumes regenwater afdoende te laten infiltreren, bufferen of vertraagd af te voeren.

Het hemelwater- en droogteplan levert de stad volgende voordelen op:

  • betere weerbaarheid tegen wateroverlast,
  • betere weerbaarheid tegen droogte,
  • verhoogde waterkwaliteit,
  • klimaatadaptieve aanpak voor hemelwater,
  • tool voor gerichte en slimme investeringen in een robuust watersysteem.

Wil je weten wat je zelf kan doen?

Surf dan naar Blauw Groen Vlaanderen en Groenblauwpeil voor duiding en inspiratie.