Opening Circulaire Voedselhub in Vilvoorde

Gepubliceerd op donderdag 19 juni 2025 17 u.
Op 24 juni opent in Vilvoorde de tweede Circulaire Voedselhub in Vlaams-Brabant. Zo’n hub verzamelt voedseloverschotten en verdeelt ze onder sociale organisaties. Mensen met een beperkt budget krijgen zo meer toegang tot gezonde voeding.

In de regio Oost-Brabant (Boutersem) loopt dit project van SAAMO Vlaams-Brabant inmiddels een jaar. Tussen juli en december 2024 verdeelden ze 18 ton verse voeding aan sociale organisaties, goed voor een winkelwaarde van zo'n 108 000 euro. Sinds 2 juni 2025 haalt de nieuwe hub in Vilvoorde en de ruime omgeving dagelijks voedseloverschotten op bij supermarkten. Die overschotten gaan eerst naar de voedselhub, gelegen in het Asiat Park. Daar worden ze gesorteerd, geregistreerd en opgeslagen in de grote koel- en diepvriescellen van SAAMO.

Vooral mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt doen dit werk. Zo krijgen zij de kans om later door te groeien naar de reguliere arbeidsmarkt. De circulaire voedselhub Vilvoorde garandeert sociale organisaties in Vilvoorde wekelijks een mooi aanbod aan gezonde voeding, dat zij op hun beurt kunnen schenken aan mensen in kwetsbare posities. Dit ontzorgt sociale organisaties in de vaak moeizame zoektocht naar voldoende verse voedseloverschotten.

Samenwerking met gemeenten uit de regio

Voor de voedselhub werkt stad Vilvoorde nauw samen met SAAMO Vlaams-Brabant, maar de bedoeling is dat er nog meer omliggende gemeenten aansluiten. Hun doel is dat geen enkel gezin in onze regio nog een lege koelkast heeft.

De voedselhub draagt daaraan bij door dit probleem van onvoldoende toegang tot gezonde voeding aan te pakken, samen met de uitdaging om voedselverspilling tegen te gaan. Want voedseloverschotten die retail anders weggooit, komen nu terecht bij mensen die ze echt nodig hebben.

Voedsel verspillen betekent het weggooien van eten dat nog geconsumeerd kan worden of had kunnen worden. Voedsel is te kostbaar om weg te gooien, daarom moeten we er zorgvuldiger mee omgaan”, vult voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst, Jan Anciaux, aan.

SAAMO werkt hiervoor samen met heel wat partners, zoals de solidaire kruidenier Solikoop, de Voedselbank Brussel-Brabant en de vele sociale organisaties, die nu reeds voeding verdelen aan mensen in een kwetsbare positie in de provincie. Samen willen ze het aanbod aan gezonde producten voor iedereen verhogen.

Van cruciaal belang!

Dankzij de voedselhub kunnen de Vilvoordse sociale organisaties hun cliënten wekelijks gegarandeerd een ruim aanbod aan verse voeding schenken. Hierdoor worden honderden gezinnen voor een aantal dagen voorzien van een gezonde maaltijd. Door een ruim aanbod aan gezonde voeding aan te bieden, kunnen sociale organisaties nog meer mensen bereiken. Want de toegang tot verse voeding is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gezonde voeding trekt aan, brengt mensen samen en verlaagt de drempel naar een sociale organisatie. Je haalt er meteen mensen uit een sociaal isolement mee. Het resultaat is actieve armoedebestrijding, een gezonder klimaat en de activering van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Een win-win-win.

Klanten van winkels Colruyt Group kunnen SAAMO steunen

De circulaire voedselhub is een van de projecten die worden gesteund door de Colruyt Group Foundation, de bedrijfsstichting van de retailgroep. “Toegankelijkheid tot evenwichtige voeding is een van de drie kernthema’s waarop de activiteiten van de Colruyt Group Foundation zijn opgebouwd. Wij vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om gezond en evenwichtig te eten. Het doel dat SAAMO nastreeft – een circulair systeem creëren dat voedselverlies minimaliseert en beschikbare middelen optimaal benut, terwijl het tegelijkertijd toegang biedt tot verse, gezonde en kwaliteitsvolle voeding – sluit dan ook perfect aan bij dit thema”, legt Adeline Michaux, projectcoördinator bij Colruyt Group Foundation, uit.

De Colruyt Group Foundation ondersteunt SAAMO op verschillende manieren. Onder andere dankzij het budget dat door de Colruyt Group Foundation werd toegekend werd de uitbreiding van de infrastructuur in de twee depots in Boutersem en Vilvoorde mogelijk gemaakt. De financiële steun van de Colruyt Group Foundation zorgt er eveneens voor dat nieuwe en duurzame transportmiddelen kunnen toegevoegd worden.

Klanten van de formules van Colruyt Group (Colruyt Laagste Prijzen, Bio-Planet, Spar Colruyt Group, Okay en Collect&Go) kunnen de vzw ook rechtstreeks steunen via de Xtra-applicatie door punten te sparen bij de aankoop van producten met een gunstige Eco-score. In totaal zijn er vandaag al bijna 20 000 voedingsmiddelen gered dankzij de donaties van gebruikers van de Xtra-app.

Over SAAMO

SAAMO Vlaams-Brabant is één van de acht erkende vzw’s voor samenlevingsopbouw in Vlaanderen. Maatschappelijk opbouwwerk is een vorm van sociaal werk die met innovatief projectwerk en geëngageerd buurtwerk mensen samenbrengt om te werken aan concrete en duurzame oplossingen. Samen met mensen in een kwetsbare positie ontwikkelen de opbouwwerkers van SAAMO modellen, geven ze een aanzet voor verbeteringen in beleid en regelgeving en bouwen ze aan publieke bewustwording. SAAMO werkt aan de realisatie van verschillende grond- en mensenrechten, aan sterkere buurten en steden en aan collectief burgerschap, waarbij er tussen mensen een versterkt gevoel van solidariteit is.